Engelse vrijgevigheid – Stadsarchief Delft
Tekening van de graftombe van Elisabeth Morgan door Willem van der Lely, 1730 (TMS 68841)

Tekening van de graftombe van Elisabeth Morgan door Willem van der Lely, 1730 (TMS 68841)

17 juni 2023:

Engelse vrijgevigheid

Niet alleen de uitvaarten van de Oranjes zijn spektakelstukken. Ook de rouwstoet voor een Engelse dame die op 26 februari 1688 door Delft trekt, heeft ongetwijfeld veel bekijks. Het gaat om Anna Morgan, kleindochter van Philips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde.

Marnix is een trouw medestander van Willem van Oranje en vanaf 1573 enkele jaren gouverneur van Delft. Zijn dochter Elisabeth trouwt hier in 1605 met de Engelse kolonel Sir Charles Morgan, die vermoedelijk in Delft gelegerd is. Drie jaar later overlijdt zij, tijdens of vlak na de geboorte van haar dochter Anna. Zij wordt begraven in het koor van de Oude Kerk, waar Charles een magnifiek grafmonument voor haar laat bouwen, nog altijd een van de fraaiste bezienswaardigheden van Delft. Tegen de achterwand is een lamp geschilderd, waarvan één pit is gedoofd terwijl de andere brandt – vermoedelijk een verwijzing naar de dood van de moeder en de geboorte van de dochter.

Anna woont het grootste deel van haar leven in Engeland, maar komt voor familiezaken vaak naar het vasteland. Delft heeft een bijzondere plaats in haar hart. Jaarlijks schenkt zij de regenten van het Bestedelingenhuis, een tehuis voor arme vrouwen, een bedrag van zoveel guldens als zij jaren oud is. En aangezien zij heel oud wordt, loopt dat aardig op. In 1684 doet zij een extra donatie van duizend gulden, misschien omdat zij dan een bijzondere regeling treft over haar naderende uitvaart. Anna wil namelijk bij haar moeder in de Oude Kerk worden begraven, maar dan wel op de wijze die gebruikelijk is bij de Engelse adel.

Als het in 1688 zover is, lopen in de rouwstoet tachtig vrouwen uit het Bestedelingenhuis mee. Ze dragen speciaal uit Engeland overgezonden zwarte jurken met witte schorten. Die kleding mogen zij uiteraard houden en daarnaast krijgen zij nog eens twee gulden per persoon. Zoveel openlijke vrijgevigheid baart in het calvinistische Delft veel opzien, net als eerder het grafmonument voor Anna’s moeder.

Inloggen
Share
Tweet
Share