Collecties

 • Nadere toegangen

  Archieven worden ontsloten middels inventarissen en plaatsingslijsten. Hierin vind u een overzicht van de stukken die aanwezig zijn en de periode waarover dezen lopen. Voor sommige stukken is zo'n toegang echter onvoldoende. Denk bijvoorbeeld aan een trouwregister. In de inventaris staat bijvoorbeeld alleen dat in het archief van de Burgerlijke Stand van Delft een dergelijk register aanwezig is uit het jaar 1845. Mocht een onderzoeker de trouwakte willen inzien van Catharina Janssen, dan zou deze onderzoeker het hele trouwboek moeten doorbladeren om uiteindelijk haar trouwakte te vinden onder nummer 66. Dat is tijdrovend en bovendien erg slecht voor registers waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Daarom zijn op veel van dergelijke archiefstukken nadere toegangen gemaakt: indexen op bijvoorbeeld namen, adressen en beroepen. Maar ook aanvullende gegevens zijn ingevoerd, zoals plaats van herkomst of geboorte, religie, overleden partners enz.

  vinger wijzend naar rechts Hier is een overzicht (versie 10-09-2015) beschikbaar waarin per archiefbestand beschreven staat van welke inventarisnummers gegevens te vinden zijn en of er eventueel scans beschikbaar zijn.

 • Bladeren door bronnen

  In Bladeren in Bronnen bevinden zich diverse archiefbestanddelen. Het overgrote deel van deze zijn via de nadere toegang toegankelijk gemaakt. Maar er is ook een deel dat (nog) niet toegankelijk is of in bewerking. Ook zijn er scans beschikbaar van handgeschreven toegangen zoals bijvoorbeeld de transportregisters van Rijswijk. Met deze toegang kun je vervolgens weer de bijbehorende transportregisters raadplegen. 

 • Delftse biografieën

  In deze collectie vindt u biografieën van Delftenaren, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor Delft, maatschappij, wetenschap, cultuur of de mensheid. Ook geportretteerden, waarvan een schilderij in het Museum Prinsenhof Delft aanwezig is en een relatie met Delft hebben zijn opgenomen. Getracht is bij de biografieën een afbeelding en/of een familiewapen te plaatsen waardoor de opzet uniek is.

  Aanvullingen op bestaande of nieuwe biografieën (niet groter dan een ½ A4) kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  De redactie bepaalt of de biografie voor plaatsing in aanmerking komt. Biografieën van levende personen worden niet opgenomen. Dit project wordt ondersteund door Archief Delft in samenwerking met het Heraldisch Bureau Nagtegaal en met medewerking van het Centraal Bureau voor Genealogie.

 • Willem van Oranje

  Deze collectie is samengesteld door dr. Gerrit Willem Drost (1946-2011) en bevat beschrijvingen van de hem bekende publicaties over het leven van Willem van Oranje tussen 1561 en 2011. Veelal zijn verwijzingen naar digitale werken opgenomen. Het is voorzover bekend de meest volledige bibliografie die er over Willem van Oranje bestaat. 

  Over het leven van Willem van Oranje is een uitvoerige chronologie opgesteld door Gerrit Drost. Daarin beschrijft hij de belangrijkste gebeurtenissen voor zover bekend in het leven van Willem van Oranje.
  Deze database is vanaf 2013 in bruikleen gegeven door de erfgename van Gerrit Drost aan Archief Delft. Er wordt nog gewerkt aan een uitgebreidere handreiking voor het gebruik van deze database.

  Mocht u dit bestand op een andere wijze willen gebruiken door bijvoorbeeld eigen samengestelde zoekvragen dan is het mogelijk om via het contactformulier een verzoek hiervoor in te dienen.

  vinger wijzend naar rechts Lees voor goed gebruik van deze informatiebron de Handreiking bibliografie WvO

 • Periodieken

  In met name de collectie Bibliotheek van Archief Delft bevinden zich tal van publicaties over Delft en haar inwoners. Denk bijvoorbeeld aan adresboeken, kranten, tijdschriften etc. De periodiekviewer maakt deze na scanning en met OCR tekstherkenning doorzoekbaar. Momenteel zijn alleen de adresboeken van Delft en omliggende plaatsen als Vrijenban en Hof van Delft tussen 1857 en 1929 opgenomen.